O kronični ledvični bolezni
ZDRAVJE LEDVIC ZA VSE
SVETOVNI DAN LEDVIC
9. marec 2023


Razvoj človeštva je prinesel neverjeten napredek v znanosti, tehnologiji in medicini, zaradi katerih sta se močno povečala kvaliteta življenja in življenjska doba. V zadnjih letih pa se zdi, da se nam kvaliteta življenja zmanjšuje. Tudi pričakovana življenjska doba se je v nekaterih zahodnih državah pričela zmanjševati, prvič po mnogih desetletjih.
Kaj je razlog za ta neugoden trend? Nedvomno je k vsemu močno pripomogla pandemija Covid 19, ki nas je v veliki meri zaprla med štiri stene naših domov in službenih prostorov. Dneve smo vedno bolj preživljali na kavčih in službenih stolih. Drastično so se zmanjšale možnosti za druženje z ljubljenimi osebami, razširjeno družino, prijatelji. Namesto sprehodov v naravi smo se morali zadovoljiti s spremljanjem narave v dokumentarnih oddajah. Dolgčas smo poizkušali preganjati z nešteto novimi televizijskimi serijami, ki so naš še bolj prikovale na kavč. Vse to niso temelji kvalitetnega življenja, prej obratno.

V zadnjih letih se srečujemo tudi z gospodarskimi in finančnimi pritiski. Delež ljudi, ki stežka potuje od začetka do konca meseca, se povečuje. Stres je velik dejavnik za nastanek kroničnih bolezni. Tudi zdravstveni sistemi so pod vedno večjimi pritiski, tako zaradi naraščanja kroničnih bolezni kot tudi zaradi finančnih in kadrovskih primanjkljajev. Povečuje se število ljudi z omejenim dostop do primarnega zdravstva, s čimer se zapirajo vrata tudi do drugih specialistov. Zaradi vsega omenjenega je prvi slogan letošnje akcije Svetovni dan ledvic – Zdravje ledvic za vse. Prepričani smo, da še vedno želimo in moramo živeti v družbi, kjer so zdravstvene storitve enakopravno dosegljive vsem, ki jih potrebujejo.

Ledvične bolezni so žal pogoste, njihova pojavnost pa se še povečuje. Ocenjujemo, da ima okoli 10 % odraslega prebivalstva v Sloveniji kronično ledvično bolezen, ki bistveno vpliva na zdravje telesa in močno skrajša življenjsko dobo bolnikov. Največkrat je kronična ledvična bolezen povezana s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi, zato je zelo pomembno, da se bolniki z omenjenimi boleznimi testirajo za ledvično bolezen.

Ključna stvar, ki jo moramo vsi prepoznati in sprejeti je, da so kronične bolezni, ki nas dandanes vse bolj pestijo, večinoma posledica nezdravega življenjskega sloga. Povišan krvni tlak, sladkorna bolezen in ledvične bolezni so povezane z načinom življenja, kateremu smo vse bližje – malo telesne aktivnosti, nezdravo prehranjevanje in malo socialnih aktivnosti. Najdalj trajajoča raziskava, ki obravnava glavne vzroke za nastanek kroničnih bolezni in jo izvajajo na univerzi v Harvardu, je pokazala, da so najbolj zdravi in srečni ljudje tisti, ki imajo dobre odnose z drugimi ljudmi. Imamo priložnost in dolžnost, da te neugodne trende obrnemo in se vrnemo k boljšemu, bolj zdravemu in bolj srečnemu življenju. Življenju, kjer več časa preživljamo v naravi, sproščeni, z dobrimi prijatelji in ob hrani, ki smo si jo izbrali in pripravili, da bomo v njej uživali in zdravo jedli. Zato je drugi slogan naše letošnje akcije – Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo.

Letošnji Svetovni dan ledvic obeležujemo 9. marca 2023. Na ta dan bodo društva ledvičnih bolnikov in zdravnikov izvajala izobraževalne akcije po vsej Sloveniji na katerih boste lahko izvedeli še več informacij v zvezi z ledvičnimi boleznimi. Vabimo vas tudi, da nas poiščete na naši internetni strani – www.svetovnidanledvic.org – kjer boste našli ogromno zanimivih vsebin. Če imate kakršnakoli dodatna vprašanja, nas prosim kontaktirajte.

  • doc. dr. Andrej Škoberne, dr. med., Slovensko nefrološko društvo, Klinični oddelek za nefrologijo, UKC Ljubljana ()
  • Milan Osterc, Zveza društev ledvičnih bolnikov ()
DOGODEK ORGANIZIRAJO
DOGODEK SO PODPRLI
© 2023 Svetovni dan ledvic - Vse pravice pridržane.